Jakthundraser i Norge

Noen hunderaser er bedre egnet til jakt enn andre. Gode jakthunder kommer først og fremst fra hunderaser som er avlet fram til jakt, men det er slett ikke alle hunder fra disse rasene som egner seg til jakt. Hver hund har en egen personlighet, og treningen er også avgjørende for hvor flink hunden blir. Man kan lese mer om jakt med hund i innlegget ”Jakt med hund” på denne bloggen.

Fuglehunder er populære jakthunder. Fuglehundene kan være både støtende og stående. Noen av dem kan også være apporterende. Fuglehunder egner seg til fuglejakt og jakt på småvilt. Pointere og settere er stående fuglehunder, mens spaniels og retrievere er støtende og apporterende. Kortjagere, eller drivende hunder som støvere, brukes til småviltjakt og delvis til storviltjakt. Hihunder kan brukes til jakt på småvilt som skjuler seg i huler.

Ved jakt på storvilt brukes ofte skjellende hunder, inkludert spisshunder. Vanlige hunderaser som brukes til storviltjakt er elghund, jämthund, bjørnehund, svensk elghund og finsk spets. Skjellende hunder som brukes til jakt på hjortedyr skal ikke ha en høyere boghøyde enn 41 cm. Mange av disse jakthundrasene egner seg også godt til familiehunder, vakthunder og utstillingshunder. Elghund, fuglehunder og retriever er populære i Norge.